The Happy Home

The happy home

One footprint makes four homes: Creating a spacious home that works for four different layouts, from terrace to detached, on different sites across the country. 

 
Happy Home

The plan of the house is divided into social and private. The kitchen/dining and living spaces connect vertically on one side of the house, with the bedrooms on the other, separated by an additional sliding door, creating a lobby, which will help with noise breakout and visually privacy. This makes the house attractive for a number of buyers, from young professionals sharing to older families.

The kitchen/dining room leads onto a patio and back garden with access to one side. This creates the opportunity for a large fixed window and seat below, creating additional seating in the dining area and a space for planting outside, close to the window. 

The living space above is connected via on open stair, and benefits from long views over the street and beyond the garden to shared green spaces. From the curved window seat at the top of the staircase to the terrace at the rear, the living room feels a great deal larger than its standard size. The terrace on the first floor is large enough for a small table and two chairs.

The scheme was the result of extensive research showing that shared external spaces that are well connected to homes are better used by residents and make the safest places for children to play. It proposes a traditional street layout with a small, set back front garden and parallel parking. garages within the footprint of the home have been avoided as these are often used for storage and cause displacement parking. Additional garage space can be provided to one side of the home, with space for parking in front so that the pavement remains clear for pedestrians.